Alkohol jako vážný problém u žáků druhého stupně základní školy

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KACHLÍK Petr

Rok publikování 2013
Druh Článek ve sborníku
Konference Kalokagathie 2012 - Fórum výchovy ke zdraví XV
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova alcohol; availability; questionnaire; drinking; drunkenness; attitude; prevention; program; risk; school; research; student
Přiložené soubory
Popis V rámci výzkumného projektu bylo osloveno 400 žáků 2. stupně ZŠ, respondenti pocházeli z 8 krajů ČR. Bylo využito dotazníku o 23 položkách zaměřených na obecná fakta o alkoholu, na vlastní konzumaci alkoholických nápojů a prevenci alkoholismu ve škole. Z výsledků bylo patrné, že konzumace alkoholu je českou společností vysoce tolerována, alkohol je velmi snadno dostupný pro děti a mladistvé. Pokud jde o zkušenosti s konzumací, touhu alkohol vyzkoušet a výskyt opilosti, vyrovnává se jejich frekvence mezi hochy a dívkami. Relativně dobré faktografické znalosti o alkoholu jsou v rozporu s rizikovým chováním dětí. Na většině škol sice probíhají preventivní programy, ale jsou spíše pasivně laděné, nesystematické, krátkodobé, zaměřené pouze na předávání informací. Mezi znalostmi dětí, které prošly preventivními programy, a dětí, které je neabsolvovaly, nebyly nalezeny významné rozdíly.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info