Is increased resistance of colorectal carcinoma cells to cytotoxic agents caused by the c-Myb-dependent activation of p38MAPK and PI3K/Akt signaling pathways?

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Je zvýšená rezistence buněk kolorektálního karcinomu k cytotoxickým agens způsobena c-Myb-dependentní aktivací p38MAPK a PI3K/Akt signálních drah?
Autoři

PEKARČÍKOVÁ Lucie KNOPFOVÁ Lucia ŠMARDA Jan

Rok publikování 2013
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Zvýšená hladina proteinu c-Myb v kolorektálních karcinomech je spojována se špatnou prognózou pacientů. Cílem naší studie bylo objasnit roli proteinu c-Myb v kontrole přežívání/smrti buněk kolorektálního karcinomu po expozici cytotoxickým agens. Výsledky měření buněčné viability průtokovou cytometrií ukázaly, že protein c-Myb snižuje citlivost buněk kolorektálního karcinomu k cisplatině a doxorubicinu. V buňkách se zvýšenou hladinou proteinu c-Myb jsme detekovali zvýšenou hladinu fosforylovaných forem p38MAPK a Akt kináz. Užitím specifických inhibitorů p38MAPK a PI3K jsme zjistili, že c-Myb-dependentní aktivace p38MAPK je zodpovědná za nižší citlivost kolorektálních buněk k cisplatině.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info