Využití serpentinitů z jižního Polska na kamennou broušenou industrii

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Filozofickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VALOVÁ Pavlína PŘICHYSTAL Antonín

Rok publikování 2012
Druh Článek ve sborníku
Konference Otázky neolitu a eneolitu našich zemí
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova serpentinite; polished stone tools; Neolithic; Eneolithic; Gogołów-Jordanów massif; Braszowice-Brźeznica massif; Szklary massif
Popis Serpentinity v pravěku sloužily ke zhotovování kamenné broušené industrie. Jako surovina se vzácně objevují již v neolitu, ve větší míře byly však využívány až během eneolitu, zejména na vrtané broušené artefakty. Známy jsou především sekeromlaty pocházející z období kultury se šňůrovou keramikou. Jako zdroj těchto surovin pro Moravu a Slezsko je uváděn serpentinitový masiv Gogołów-Jordanów nacházející se v jižním Polsku (Přichystal, Šebela 1992), dále přicházejí v úvahu masiv Braszowice-Brźeznica a masiv Szklary. Serpentinity z těchto zdrojů byly porovnány s artefakty z několika neolitických a eneolitických archeologických lokalit na Moravě. Zvláštní pozornost byla věnována masivu Gogołów- Jordanów. Porovnání bylo provedeno především na základě složení minerálů studovaných na elektronovém mikroanalyzátoru a s pomocí celohorninových chemických analýz. Díky těmto výsledkům je možné konstatovat, že serpentinitové artefakty, související s kulturou se šňůrovou keramikou, mají shodné rysy jako serpentinity z masivu Gogolów-Jordanów v jižním Polsku. Naopak neolitické serpentinitové artefakty se od zdrojů v jižním Polsku liší a jejich provenienci bude nutné pravděpodobně hledat jinde.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info