Zajímavá mafická žíla ze štoly Holedná – Bosonohy (brněnský masiv): přechodný petrografický typ mezi typickými mikrodiority a lamprofyry

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KRMÍČEK Lukáš GREGEROVÁ Miroslava KRMÍČKOVÁ Michaela ČAPEK Petr

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Zprávy o geologických výzkumech v roce 2011
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Geologie a mineralogie
Klíčová slova poikilitic spessartite;mineral composition;magnesiumhastingsite;Brno Batholith; Moravo-Silesian Region
Popis Při ražbě vodohospodářské štoly Holedná – Bosonohy, která prochází metabazitovou zónou brněnského masivu, byla odebrána zajímavá mafická žíla. Tuto žílu jsme měli možnost petrograficky studovat. Význam žíly spatřujeme především v té skutečnosti, že jde o přechodný petrografický typ, který propojuje typické mikrodiority a amfibolické lamprofyry, jaké známe například z moravskoslezské oblasti. Přes toto přechodné petrografické postavení je podle našeho názoru nejvhodnější klasifikovat studovanou žílu jako spessartit. Vyšší obsahy Al a jeho rozpočtená distribuce mezi tetraedrickou a oktaedrickou pozicí studovaných amfibolů indikuje, že k počátečnímu růstu amfibolů holokrystalické základní hmoty docházelo již za spodnokorových podmínek. Průměrné vypočtené hodnoty se pohybují v závislosti na použité rovnici mezi 5,7 kbar (Johnson a Rutherford 1989) a 7,3 kbar (Schmidt 1992). Uvažujeme-li variský tlakový gradient dané oblasti na 270 barů s 1 km hloubky (např. Slobodník et al. 2006) dostaneme hloubky mezi 21 a 27 km. Uvedené hloubky se překrývají s umístěním tzv. horké zóny, která se podle Annena et al. (2006) nachází mezi Konrádovou a Mohorovičičovou diskontinuitou. V této zóně patrně došlo k nárůstů aktivity H2O v tavenině, který umožnil krystalizaci amfibolů základní hmoty.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info