Srovnání vyšetření fyzické zdatnosti na bicyklovém ergometru a běhátku pro účely primárně preventivního vyšetření.

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŘIMÁK Pavel FIALA Jindřich KUNZOVÁ Šárka KAŇOVSKÝ Petr

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Hygiena : časopis pro ochranu a podporu zdraví
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Hygiena
Klíčová slova physical fitness; cardiorespiratory fitness; maximum oxygen uptake; VO2max prediction; bicycle ergometry; Cooper walk/run test
Popis Cílem této studie bylo srovnat výsledky ze dvou používaných nepřímých metod pro stanovování odhadu maximální spotřeby kyslíku – Cooperova 12 minutového běžeckého testu na běhátku a zátěžového testu na bicyklovém ergometru – a zhodnotit jejich využitelnost pro posuzování fyzické zdatnosti jedince v rámci primárně preventivního vyšetření. Ukázalo se, že odhady maximální spotřeby kyslíku (VO2max) z Cooperova testu byly oproti zátěžovému testu na bicyklovém ergometru v celém souboru podhodnoceny v průměru o 8,6 % (p < 0,001). Rozdíly se lišily svojí mírou v podskupinách podle trénovanosti a převažujícího typu pohybové aktivity; největší rozdíly mezi oběma testy byly u cyklistů (-12,0 %), studentů medicíny (-10,9 %) a „nevyhraněných“ (-10,4 %), a u těchto skupin dosáhly rovněž statistické významnosti (p < 0,01), zatímco podstatně nižší byly u běžců (-4,6 %, statisticky nevýznamné), a u triatlonistů prakticky žádné rozdíly nebyly. Ukázalo se, že test na běhátku je oproti bicyklovému ergometru výrazně náchylnější k vlivům jako trénovanost, převládající typ pohybové aktivity, motivace apod. Po zhodnocení výsledků se nám pro běžnou populaci s průměrnou fyzickou zdatností jako vhodnější jeví zátěžový test na bicyklovém ergometru.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info