Role of residual sexuality in apomictic plants: detection, rate and manifestation in populations of Pilosella (Asteraceae, Lactuceae)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Význam residuální sexuality v populacích apomiktických jestřábníků z podrodu Pilosella
Autoři

KRAHULCOVÁ Anna ROTREKLOVÁ Olga KRAHULEC František

Rok publikování 2012
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Vliv fakultativně apomiktických mateřských rostlin na rozmanitost populace byla hodnocena v sedmi hybridních rojích ve střední Evropě. Rodičovské rostliny byly apomiktické (P. bauhini nebo P. aurantiaca) a sexuální (P. officinarum), z hlediska ploidní úrovně byly tetraploidní (P. aurantiaca, P. officinarum a P. bauhini), pentaploidní (P. bauhini, P. officinarum), nebo hexaploidní (P. officinarum, P. bauhini). U rostlin z terénu byly hodnocena ploidie, reprodukční systém, morfologické znaky, klonální struktura a cp-DNA haplotypy. Reprodukční systém byl hodnoceny pomocí průtokové cytometrie nažek. Potomstvo bylo hodnoceno na základě morfologické podobnosti a podobnosti reprodukčních systémů a ploidní úrovně. Potomstvo odlišné od mateřských rostlin vzniklo buď sexuálně nebo prostřednictvím haploidní partenogeneze. Variabilita ploidní úrovně potomstva byla vyšší u matek s apomiktickým reprodukčním systémem. Tento efekt byl prokázán při hodnocení nažek i při hodnocení dopěstovaných semenáčků. Apomiktické rostliny tvořily ve všech zkopuamných populacích často 2n + n hybridy. Tito polyploidní kříženci vykazovali ve všech populacích shodu ve způsobu reprodukce: produkovali polyhaploidní, sexuální a apomiktické potomstvo v různám poměru. Zbytková sexualita apomiktů se uplatnila i při experimentální hybridizaci. Zpětné nebo opakované křížení vede v populacích ke vzniku komplikovaných hybridních rojů, v nichž koexistuje řada cytotypů a morfotypů. Převažuje v nich introgresse k sexuálnímu druhu P. officinarum.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info