Revision of the Festuca alpina group (Festuca section Festuca, Poaceae) in Europe

Varování

Publikace nespadá pod Fakultu sportovních studií, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Revize okruhu Festuca alpina (Festuca sect. Festuca, Poaceae) v Evropě
Autoři

FOGGI Bruno PAROLO Gilberto ŠMARDA Petr COPPI Andrea LASTRUCCI Lorenzo LAKUŠIC Dmitar EASTWOOD Ruth ROSSI Graziano

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Botanical Journal of the Linnean society
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www odkaz na článek na stránkách vydavatele
Doi http://dx.doi.org/10.1111/j.1095-8339.2012.01313.x
Obor Botanika
Klíčová slova analysis of variance (ANOVA); chromosome count; discriminant analysis (DA); genetic inter simple sequence repeat (ISSR); morphometrics; multivariate analysis of variance (MANOVA); principal coordinate analysis (PCoA); taxonomy
Popis Skupina Festuca alpina zahrnuje několik drobných kostřav rostoucích na skalnatých stanovištích v různých evropských pohořích. Zde prezentujeme taxonomickou revizi dvou nejběžnějších druhů této skupiny, F. alpina a F. alfrediana. Analyzovali jsme morfologická data 298 rostlin ze 37 populací, pocházejících ze všech hlavních evropských pohoří, variabilní ISSR lokusy a chromozomové počty a DNA ploidní úrovně. Na základě morfologických a genetických analýz jsme rozlišili dva samostatné a geograficky vikarizující druhy. Festuca alpina je rozšířena od Pyrenejí a Alp do západních Karpat, zatímco F. alfrediana se vyskytuje na Sardinii, v Apeninách a Dinaridech. Na základě kvantitativních morfologických znaků a kompletní geografické vikarizace je zde F. alfrediana rozdělena do tří poddruhů: F. alfrediana subsp. alfrediana na Corsice a Sardinie; F. alfrediana subsp. ferrariniana v Apeninách; F. alfrediana subsp. durmitorea na Balkánském poloostrově. Dva posledně jmenované taxony jsou zde popsány nově. V práci jsou uvedeny detailní popisy druhů s obrázky, informace k jejich určování, o jejich rozšíření, ekologii, synonymice a typovém materiálu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info