Termický vliv stravy a vliv vybraných faktorů

Autoři

KUMSTÁT Michal HRAZDIRA Luboš

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Slovak Journal of Health Sciences
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Obor Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
Klíčová slova Thernic effect of food; indirect calorimetry; resting metabolc rate; methodology
Popis Termický vliv stravy představuje navýšení klidového energetického výdeje v postprandiálním období. Termický vliv stravy je součástí celkového denního energetického výdej a lze ho měřit nepřímou kalorimetrií. Termický vliv při smíšené stravě zvyšuje hodnotu bazálního energetického výdeje průměrně o 10 %. Zvolená metodika měření je limitujícím faktorem interpretace výsledků. Limitujícím faktorem je dále vliv stravy a faktory s fyziologickým dopadem na organismus jedince. Největší vliv na výši termického efektu má složení stravy, zejména proteinová frakce stravy

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info