Sportovní epidemiologie

Ing. Tomáš Vodička, Ph.D.

Primárním cílem výzkumné skupiny je přispět k objasnění epidemiologických vzorců a dopadů sedavého způsobu života na veřejné zdraví, zejména ve vztahu k jejich podílu na civilizačních chorobách. Civilizační choroby, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetes 2. typu, obezita a některé druhy rakoviny, narůstají celosvětově alarmujícím tempem, často ve spojení s faktory moderního životního stylu, zejména nedostatečnou fyzickou aktivitou.

Výzkumná skupina se zabývá kvantifikací prevalence a determinantů sedavého způsobu života a nedostatečné fyzické aktivity mezi různými populacemi. Zaměřujeme se na identifikaci klíčových sociodemografických, environmentálních a behaviorálních faktorů, které přispívají k sedavému životnímu stylu a fyzické nečinnosti. Dále definujeme přímé a nepřímé cesty, kterými toto chování zvyšuje riziko rozvoje civilizačních chorob.

Výzkumná skupina se zabývá komplexní analýzou longitudinálních dat k posouzení kauzálních vztahů a ovlivňujících proměnných. Pomocí pokročilých statistických modelů se snažíme poskytovat praktické poznatky pro intervence a další nástroje zaměřené na snížení sedavého chování a podporu fyzické aktivity, s cílem informovat o strategiích, které mohou zmírnit zátěž civilizačních chorob a zlepšit celkové zdraví populace.

Expertíza

  • Diagnostika svalové síly pomocí standardních metod i izokinetického dynamometru

Členové skupiny

  • Tomáš Vodička

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info