Prehabilitation as physical intervention

doc. Mgr. Robert Vysoký, Ph.D.
zástupce: doc. MUDr. Martin Komzák, Ph.D.

Osteoartróza je onemocnění postihujících především kyčelní a kolenní klouby dolní končetiny. Mezi nejčastější symptomy patří bolest a omezený rozsah pohybu. S těmito symptomy souvisí pozvolné snižování úrovně pohybové aktivity, snižování kardiorespirační zdatnosti, což vede ke snižování kvality života (Timmins et al., 2017). Nízká úroveň pohybové aktivity může vést u rizikových jedinců k rozvoji kardiometabolických onemocnění. Prevalence osteoartrózy stoupá s věkem a postihuje většinu osob starších 65 let (Xia et al., 2014). Nejčastěji se postihuje kolenní a kyčelní kloub.

Programy prehabilitace jsou v současnosti indikovány u jedinců s plánovanými náhradami kyčelních a kolenních kloubů. Pozitivním efektem těchto programů je především předoperační udržení optimálního funkčního pohybového stavu a kardiorespirační zdatnosti a optimální příprava pohybového systému na operační výkon. Postoperačně mohou tyto programy zkracovat délku hospitalizace a následné rehabilitace. Dále mohou optimalizovat návrat do běžných aktivit denního života či k rekreačnímu sportování.

V rámci tuzemských podmínek nejsou prehabilitační pohybové programy běžnou součástí zdravotnické péče a chybí dostatek evidence pro jejich vyhodnocení a následnou racionální implementace do klinické praxe. Jako unikátní by se mohlo ukázat zavedení tréninkové intervence ve formě aerobně-odporového tréninku pod odborným vedením fyzioterapeuta či pomocí telerehabilitace jako „home based“ forma, která v jiných oblastech rehabilitace již poukazuje na zlepšení compliance nemocných bez nutnosti rutinně navštěvovat zdravotnické zařízení (Gränicher et al., 2024; DeKlerk et al., 2023).

Naším cílem je design intervence, pilotní forma výzkumného souboru a následný „ostrý“ výzkum, který poskytne další cenná data v této oblasti rehabilitace a medicíny. V plánu je multicentrický design studie se zapojením většího počtu zdravotnických zařízení.

Členové skupiny

  • Robert Vysoký (head)
  • Martin Komzák (vice-head)
  • Sabina Bartošová
  • Vladan Toufar
  • Pavlína Bazalová
  • Vojtěch Grün
  • Marta Gimunová
  • Tomáš Vodička

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info