ADÁMKOVÁ, Věra: Civilizační choroby - žijeme spolu. Praha: TRITON, 2010. ISBN 978-80-7387-413-1.

ALTERA, J., ALTEROVÁ, L.: Technologie 1. ročník SPŠ: Potravinář. Vydání první. Praha: Svoboda Servis, 2003, ISBN 80-86320-16-2.

AUTORSKÝ KOLEKTIV: Civilizace a nemoci. Praha: FUTURA, 2009. ISBN 978-80-86844-53-4.

BAREVNÝ, Pavel; NOVÁKOVÁ, Marie, et al.:. Stručný přehled lékařské fyziologie. Brno: Masarykova univerzita Lékařská fakulta, 1999. ISBN 80-210-2110-1.

BEŇO, Igor: Náuka o výžive. Martin: Osveta, spol. s. r. o., 2008. s. ISBN 978-80-8063-294-6.

BERÁNEK, J.: Dietní stravování: Jednotný dietní systém. První vydání. Praha: MAG Consulting s. r. o, 2007, ISBN 978-80-86724-32-4.

BLATTNÁ, Jarmila et. al.: Výživa na začátku 21. století aneb o výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Výživaservis, 2005. ISBN 80-239-6202-7.

BRÁZDOVÁ, Zuzana: Výživa člověka. Vyškov: Vysoká vojenská škola pozemního vojska, 1995.

BURDYCHOVÁ, Radka: Preventivní výživa. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2009. ISBN: 978-80-7375-280-4.

CÍRMAN, Vladimír, et al. Patologie a klinika nemocí. Praha : Avicenum, 1980.

ČERMÁK, B., et al.: Výživa člověka. České Budějovice: Zemědělská fakulta, 2002.
  
DRÁBKOVÁ, J.: Teoretické podklady - anatomie, fyziologie a patofyziologie: Pomocný učební text. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 1995.

DYLEVSKÝ, I., TROJAN, S.: Somatologie (1). Praha: Avicenum, 1990, ISBN 80-201-0039-3.

DYLEVSKÝ, I., TROJAN, S.: Somatologie (2). Praha: Avicenum, 1990, ISBN 80-201-0039-3.

EDELSTEIN, Sari; SHARLIN, Judith: Life Cycle Nutriton: An Evidence-Based Approach. Jones&Bartlett Learning, 2009. ISBN 9780763738105.

FRAŇKOVÁ, Slávka; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, Věra: Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0548-1.

FRAŇKOVÁ, Slávka; ODEHNAL, Jiří;  PAŘÍZKOVÁ, Jana. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha: HZ, 2000. ISBN: 80-86009-32-7.

FREJ, D.: Dietní sestra: diety ve zdraví a nemoci. Vydání 1. Praha: TRITON, 2006. ISBN 80-7254-537-X.

GROFOVÁ, Zuzana: Nutriční podpora: Praktický rádce pro sestry. Praha  Grada Publishing, a. s., 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.

HOLIBKOVÁ, A., LAICHMAN, S.:  Přehled anatomie člověka. Olomouc: Lékařská fakulta Univerzita Palckého, 1999, ISBN 80-7067-665-5.

CHARVÁT, Jiří; KVAPIL, Milan et. al.: Praktikum umělé výživy. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1303-4.

CHRPOVÁ, Diana: S výživou zdravě po celý rok. Praha  Grada Publishing, a. s., 2010. ISBN 978-80-247-2512-3.

KAŇKOVÁ, Kateřina: Poruchy metabolismu a výživy. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2005. ISBN 80-210-3670-2.

KAPLAN, Petr, et al.: Chemie a biochemie: Pro bakaláře. Brno: Masarykova univerzita Lékařská fakulta, 1999. ISBN 80-210-2190-X.

KELLER, Ulrich; MEIER, Rémy; BERTOLI, Sibylle: Klinická výživa. Praha: Scientia medica, spol. s.r.o., 1993. ISBN 80-85526-08-5.

KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana; BRÁZDOVÁ, Zuzana: Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: Idvpz, 2001. ISBN 80-7013-336-8.

KOHOUT, Pavel et. al.: Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-87250-12-9.

KOHOUT, Pavel; KOTRLÍKOVÁ, Eva: Základy klinické výživy. Praha: KRIGL, 2005. ISBN 80-86912-08-6.

KOHOUT, Pavel; PAVLÍČKOVÁ, Jaroslava: Osteoporóza. Dieta bohatá vápníkem. Čestlice: Nakladatelství Pavla Momčilová, 1995. ISBN 80-901137-8-8.

KOMPRDA, Tomáš: Výživou ke zdraví. Velké Bílovice: TeMi CZ, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-87156-41-4.

KOMPRDA, Tomáš: Základy výživy člověka. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. ISBN: 80-7157-655-7 (brož.). Sign: 3-1117.501

KUDEROVÁ, Libuše. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Praha: Fortuna, 2005. ISBN 80-7168-926-2.

KUDLOVÁ, Eva et. al.: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009. ISBN 978-80-246-1735-0.

KUNOVÁ, Václava: Zdravá výživa. Praha  Grada Publishing, a. s., 2004. ISBN 80-247-0736-5.

MALINOVSKÁ, Vladimíra. Patologie a klinika nemocí. Praha: Avicenum, 1990. ISBN 80-201-0104-7.

MARÁDOVÁ, E.: Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze, 2007.

MARTINÍK, K.: Výživa: Kapitoly o metabolismu - obecná část. První vydání. Hradec Králové: Gaudeamus, 2005, ISBN 80-7041-354-9.

MARTINÍK, Karel: Nauka o výživě. Praha: Fortuna, 2005. ISBN 80-7168-926-2.

MASTNÁ, Brigita: Nadváha a obezita. Proč a jak tloustneme - boj s obezitou. Praha: TRITON, 1999. ISBN 80-7254-067-X.

MÜLLEROVÁ, Dana: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Praha: TRITON, 2003. ISBN 80-7254-421-7.

MYSLÍKOVÁ, Pavla; STARNOVSKÁ, Tamara. Diety při onemocnění obezitou (redukční dieta). Recepty, rady lékaře. Praha: Sdružení MAC, spol. s.r.o., 1999. ISBN 80-86015-47-5.

NAVRÁTILOVÁ, Miroslava; ČEŠKOVÁ, Eva; SOBOTKA, Luboš: Klinická výživa v psychiatrii. Praha, MAXDORF, 2000. ISBN 80-85912-33-3.

OŠANCOVÁ, Kateřina: Ozdravění výživy. Praha: SZÚ, 1996.

PACOVSKÝ, Vladimír. Vnitřní lékařství. Banská Bystrica: Osveta, 1993. ISBN 80-217-0558-2.

PÁNEK, Jan, et al.: Základy výživy. Praha: Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5.

PIŤHA, Jan; POLEDNE, Rudolf: Zdravá výživa pro každý den. Praha  Grada Publishing, a. s., 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.

PROVAZNÍK, Kamil, et al.: Manuál prevence v lékařské praxi: II. Výživy. Praha: Fortuna, 1995. ISBN 80-7168-227-6.

ROKYTA, R., MAREŠOVÁ, D., TURKOVÁ, Z.: Somatologie I. a II. Praha: VIP Books s. r. o., 2007, ISBN 978-80-87134-02-3.

ROSA, Ladislav; STARNOVSKÁ, Tamara. Diety při onemocnění anémií. Recepty, rady lékaře. Praha: Sdružení MAC, spol. s.r.o., 1995. ISBN 80-901839-7-2.

RUMÍŠKOVÁ, M.: Základy výživy. Brno: Straka, 2002.

SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU: Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Výživaservis s.r.o., 2008. ISBN 978-80-254-6987-3.

STRATIL, Pavel: abc zdravé výživy. 1. díl. Brno: autor, 1993. ISBN 80-900029-8-6.

STRATIL, Pavel: abc zdravé výživy. 2. díl. Brno: autor, 1993. ISBN 80-900029-8-6.

SVAČINA, Štěpán et. al.: Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galen, 2010. ISBN 978-80-7262-676-2.

SVAČINA, Štěpán, et al.: Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, a. s., 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.

SVAČINA, Štěpán; BRETŠNAJDROVÁ, Alena: Jak na obezitu a její komplikace. Praha: Grada Publishing, a. s., 2008. ISBN 978-80-247-2395-2.

SZÚ: Manuál prevence v lékařské praxi. I. Prevence poruch a nemocí. Praha: SZÚ, 1994. ISBN 80-7168-097-4.

SZÚ: Manuál prevence v lékařské praxi. II. Výživa. Praha: SZÚ, 1995. ISBN 80-7168-227-6.

SZÚ: Manuál prevence v lékařské praxi. VII. Doporučené preventivní postupy v primární péči. Praha: SZÚ, 1999. ISBN 80-7071-135-3.

ŠIMONČIČ, Róbert; KRUŽLIAK, Peter: Výživa. Praha: Merkur, 1995. ISBN 80-7032-710-3.

ŠTĚPÁN, J. Jan; STARNOVSKÁ, Tamara. Diety při onemocnění osteoporózou. Recepty, rady lékaře. Praha: Sdružení MAC, spol. s.r.o., 2005. ISBN 80-86783-10-3.

URBÁNEK, Libor; URBÁNKOVÁ, Pavla: Klinická výživa v současné praxi. Brno: Idvpz, 2008. ISBN 978-80-7013-473-3.

VÍTEK, Libor: Jak ovlivnit nadváhu a obezitu. Praha: Grada Publishing, a. s., 2008. ISBN 978-247-2247-4.

VOLEKOVÁ, Mária; ŠATNÍK, Vasil: Manuál klinickej výživy. Martin: Osveta, 2008. ISBN 978-80-8063-274-8.

VONDRUŠKA, Vladimír; BARTÁK, Karel: Výživou ke zdraví. Hradec Králové: Ústav tělovýchovného lékařství FN a LFUK, 2001. ISBN 80-238-7552-3.

WHITNEY, Eleonor, Noss; ROLFES, Sharon, Rady. Understanding nutrition 9. vyd. Belmont:Wadsworth/Thimson leasing, 2002. ISBN 0-534-59004-7.
Zjišťování výživových zvyklostí
Mgr. Michaela Hejmalová, DiS.
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.

Seznam použité literatury
© 2012 Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity Brno v rámci projektu Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu pod kódem CZ.1.07/2.2.00/15.0209. Více informací o projektu: http://www.fsps.muni.cz/inovace-RVS/index.html.