ADÁMKOVÁ, Věra: Civilizační choroby - žijeme spolu. Praha: TRITON, 2010. ISBN 978-80-7387-413-1.
ALTERA, J., ALTEROVÁ, L.: Technologie 1. ročník SPŠ: Potravinář. Vydání první. Praha: Svoboda Servis, 2003, ISBN 80-86320-16-2.
AUTORSKÝ KOLEKTIV: Civilizace a nemoci. Praha: FUTURA, 2009. ISBN 978-80-86844-53-4.
BAREVNÝ, Pavel; NOVÁKOVÁ, Marie, et al.:. Stručný přehled lékařské fyziologie. Brno: Masarykova univerzita Lékařská fakulta, 1999. ISBN 80-210-2110-1.
BEŇO, Igor: Náuka o výžive. Martin: Osveta, spol. s. r. o., 2008. s. ISBN 978-80-8063-294-6.
BERÁNEK, J.: Dietní stravování: Jednotný dietní systém. První vydání. Praha: MAG Consulting s. r. o, 2007, ISBN 978-80-86724-32-4.
BLATTNÁ, Jarmila et. al.: Výživa na začátku 21. století aneb o výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Výživaservis, 2005. ISBN 80-239-6202-7.
BRÁZDOVÁ, Zuzana: Výživa člověka. Vyškov: Vysoká vojenská škola pozemního vojska, 1995.
BURDYCHOVÁ, Radka: Preventivní výživa. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2009. ISBN: 978-80-7375-280-4.
CÍRMAN, Vladimír, et al. Patologie a klinika nemocí. Praha : Avicenum, 1980.
ČERMÁK, B., et al.: Výživa člověka. České Budějovice: Zemědělská fakulta, 2002.
DRÁBKOVÁ, J.: Teoretické podklady - anatomie, fyziologie a patofyziologie: Pomocný učební text. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 1995.
DYLEVSKÝ, I., TROJAN, S.: Somatologie (1). Praha: Avicenum, 1990, ISBN 80-201-0039-3.
DYLEVSKÝ, I., TROJAN, S.: Somatologie (2). Praha: Avicenum, 1990, ISBN 80-201-0039-3.
EDELSTEIN, Sari; SHARLIN, Judith: Life Cycle Nutriton: An Evidence-Based Approach. Jones&Bartlett Learning, 2009. ISBN 9780763738105.
FRAŇKOVÁ, Slávka; DVOŘÁKOVÁ-JANŮ, Věra: Psychologie výživy a sociální aspekty jídla. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0548-1.
FRAŇKOVÁ, Slávka; ODEHNAL, Jiří; PAŘÍZKOVÁ, Jana. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha: HZ, 2000. ISBN: 80-86009-32-7.
FREJ, D.: Dietní sestra: diety ve zdraví a nemoci. Vydání 1. Praha: TRITON, 2006. ISBN 80-7254-537-X.
GROFOVÁ, Zuzana: Nutriční podpora: Praktický rádce pro sestry. Praha Grada Publishing, a. s., 2007. ISBN 978-80-247-1868-2.
HOLIBKOVÁ, A., LAICHMAN, S.: Přehled anatomie člověka. Olomouc: Lékařská fakulta Univerzita Palckého, 1999, ISBN 80-7067-665-5.
CHARVÁT, Jiří; KVAPIL, Milan et. al.: Praktikum umělé výživy. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1303-4.
CHRPOVÁ, Diana: S výživou zdravě po celý rok. Praha Grada Publishing, a. s., 2010. ISBN 978-80-247-2512-3.
KAŇKOVÁ, Kateřina: Poruchy metabolismu a výživy. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2005. ISBN 80-210-3670-2.
KAPLAN, Petr, et al.: Chemie a biochemie: Pro bakaláře. Brno: Masarykova univerzita Lékařská fakulta, 1999. ISBN 80-210-2190-X.
KELLER, Ulrich; MEIER, Rémy; BERTOLI, Sibylle: Klinická výživa. Praha: Scientia medica, spol. s.r.o., 1993. ISBN 80-85526-08-5.
KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana; BRÁZDOVÁ, Zuzana: Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: Idvpz, 2001. ISBN 80-7013-336-8.
KOHOUT, Pavel et. al.: Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Praha: Forsapi, 2011. ISBN 978-80-87250-12-9.
KOHOUT, Pavel; KOTRLÍKOVÁ, Eva: Základy klinické výživy. Praha: KRIGL, 2005. ISBN 80-86912-08-6.
KOHOUT, Pavel; PAVLÍČKOVÁ, Jaroslava: Osteoporóza. Dieta bohatá vápníkem. Čestlice: Nakladatelství Pavla Momčilová, 1995. ISBN 80-901137-8-8.
KOMPRDA, Tomáš: Výživou ke zdraví. Velké Bílovice: TeMi CZ, s.r.o., 2009. ISBN 978-80-87156-41-4.
KOMPRDA, Tomáš: Základy výživy člověka. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. ISBN: 80-7157-655-7 (brož.). Sign: 3-1117.501
KUDEROVÁ, Libuše. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Praha: Fortuna, 2005. ISBN 80-7168-926-2.
KUDLOVÁ, Eva et. al.: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. Praha: Karolinum, 2009. ISBN 978-80-246-1735-0.
KUNOVÁ, Václava: Zdravá výživa. Praha Grada Publishing, a. s., 2004. ISBN 80-247-0736-5.
MALINOVSKÁ, Vladimíra. Patologie a klinika nemocí. Praha: Avicenum, 1990. ISBN 80-201-0104-7.
MARÁDOVÁ, E.: Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: Vysoká škola hotelová v Praze, 2007.
MARTINÍK, K.: Výživa: Kapitoly o metabolismu - obecná část. První vydání. Hradec Králové: Gaudeamus, 2005, ISBN 80-7041-354-9.
MARTINÍK, Karel: Nauka o výživě. Praha: Fortuna, 2005. ISBN 80-7168-926-2.
MASTNÁ, Brigita: Nadváha a obezita. Proč a jak tloustneme - boj s obezitou. Praha: TRITON, 1999. ISBN 80-7254-067-X.
MÜLLEROVÁ, Dana: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Praha: TRITON, 2003. ISBN 80-7254-421-7.
MYSLÍKOVÁ, Pavla; STARNOVSKÁ, Tamara. Diety při onemocnění obezitou (redukční dieta). Recepty, rady lékaře. Praha: Sdružení MAC, spol. s.r.o., 1999. ISBN 80-86015-47-5.
NAVRÁTILOVÁ, Miroslava; ČEŠKOVÁ, Eva; SOBOTKA, Luboš: Klinická výživa v psychiatrii. Praha, MAXDORF, 2000. ISBN 80-85912-33-3.
OŠANCOVÁ, Kateřina: Ozdravění výživy. Praha: SZÚ, 1996.
PACOVSKÝ, Vladimír. Vnitřní lékařství. Banská Bystrica: Osveta, 1993. ISBN 80-217-0558-2.
PÁNEK, Jan, et al.: Základy výživy. Praha: Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
PIŤHA, Jan; POLEDNE, Rudolf: Zdravá výživa pro každý den. Praha Grada Publishing, a. s., 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
PROVAZNÍK, Kamil, et al.: Manuál prevence v lékařské praxi: II. Výživy. Praha: Fortuna, 1995. ISBN 80-7168-227-6.
ROKYTA, R., MAREŠOVÁ, D., TURKOVÁ, Z.: Somatologie I. a II. Praha: VIP Books s. r. o., 2007, ISBN 978-80-87134-02-3.
ROSA, Ladislav; STARNOVSKÁ, Tamara. Diety při onemocnění anémií. Recepty, rady lékaře. Praha: Sdružení MAC, spol. s.r.o., 1995. ISBN 80-901839-7-2.
RUMÍŠKOVÁ, M.: Základy výživy. Brno: Straka, 2002.
SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU: Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Výživaservis s.r.o., 2008. ISBN 978-80-254-6987-3.
STRATIL, Pavel: abc zdravé výživy. 1. díl. Brno: autor, 1993. ISBN 80-900029-8-6.
STRATIL, Pavel: abc zdravé výživy. 2. díl. Brno: autor, 1993. ISBN 80-900029-8-6.
SVAČINA, Štěpán et. al.: Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galen, 2010. ISBN 978-80-7262-676-2.
SVAČINA, Štěpán, et al.: Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, a. s., 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
SVAČINA, Štěpán; BRETŠNAJDROVÁ, Alena: Jak na obezitu a její komplikace. Praha: Grada Publishing, a. s., 2008. ISBN 978-80-247-2395-2.
SZÚ: Manuál prevence v lékařské praxi. I. Prevence poruch a nemocí. Praha: SZÚ, 1994. ISBN 80-7168-097-4.
SZÚ: Manuál prevence v lékařské praxi. II. Výživa. Praha: SZÚ, 1995. ISBN 80-7168-227-6.
SZÚ: Manuál prevence v lékařské praxi. VII. Doporučené preventivní postupy v primární péči. Praha: SZÚ, 1999. ISBN 80-7071-135-3.
ŠIMONČIČ, Róbert; KRUŽLIAK, Peter: Výživa. Praha: Merkur, 1995. ISBN 80-7032-710-3.
ŠTĚPÁN, J. Jan; STARNOVSKÁ, Tamara. Diety při onemocnění osteoporózou. Recepty, rady lékaře. Praha: Sdružení MAC, spol. s.r.o., 2005. ISBN 80-86783-10-3.
URBÁNEK, Libor; URBÁNKOVÁ, Pavla: Klinická výživa v současné praxi. Brno: Idvpz, 2008. ISBN 978-80-7013-473-3.
VÍTEK, Libor: Jak ovlivnit nadváhu a obezitu. Praha: Grada Publishing, a. s., 2008. ISBN 978-247-2247-4.
VOLEKOVÁ, Mária; ŠATNÍK, Vasil: Manuál klinickej výživy. Martin: Osveta, 2008. ISBN 978-80-8063-274-8.
VONDRUŠKA, Vladimír; BARTÁK, Karel: Výživou ke zdraví. Hradec Králové: Ústav tělovýchovného lékařství FN a LFUK, 2001. ISBN 80-238-7552-3.
WHITNEY, Eleonor, Noss; ROLFES, Sharon, Rady. Understanding nutrition 9. vyd. Belmont:Wadsworth/Thimson leasing, 2002. ISBN 0-534-59004-7.