Perigraft seroma as a rare angiosurgical complication

Warning

This publication doesn't include Faculty of Sports Studies. It includes Faculty of Medicine. Official publication website can be found on muni.cz.
Authors

GAZI A. STAFFA Robert NOVOTNÝ Tomáš KRIZ Z. HERMANOVÁ Markéta

Year of publication 2015
Type Article in Periodical
Magazine / Source Rozhledy v chirurgii
MU Faculty or unit

Faculty of Medicine

Citation
Web https://www.prolekare.cz/casopisy/rozhledy-v-chirurgii/2015-11-2/perigraft-serom-jako-vzacna-angiochirurgicka-komplikace-57132?hl=en
Field Surgery incl. transplantology
Keywords perigraft seroma; Dacron; ePTFE; vascular graft; extra-anatomic bypass
Description Perigraft serom je poměrně vzácná komplikace, která může vzniknout po implantaci cévní protézy z dakronu nebo expandovaného polytetraflu-oretylenu (ePTFE). Předkládáme kazuistiku 54letého pacienta s perigraft seromem okolo axillofemorálního bypassu (ePTFE protézou). Konečným řešením byla explantace této extraanatomické rekonstrukce a implantace aortobiilického bypassu s použitím cévní protézy z jiného materiálu. Článek diskutuje terapeutické možnosti této komplikace na základě publikovaných prací. Žádná guidelines ani jiná doporučení neexistují. Závěrem, přistup k léčbě perigraft seromu zůstává striktně individuální. Náhrada cévní protézy s použitím implantátu z jiného materiálu se zdá být nejlepší možností řešení pro recidivující perigraft seromy tam, kde jiné méně invazivní postupy selhaly.
Related projects:

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info