Výskyt Toxoplasma gondii u prasat domácích a divokých chovaných v různých produkčních systémech

Warning

This publication doesn't include Faculty of Sports Studies. It includes Faculty of Science. Official publication website can be found on muni.cz.
Authors

SLANÝ Michal RESLOVÁ Nikol LAMKA Jiří BABÁK Vladimír LORENCOVÁ Alena

Year of publication 2015
Type Article in Periodical
Magazine / Source Maso
MU Faculty or unit

Faculty of Science

Citation
Field Zoology
Keywords food safety; zoonoses; serology; molecular diagnostics
Attached files
Description Toxoplasmóza zaujímá přední místo mezi alimentárními onemocněními způsobenými parazity. Vzhledem k výskytu původce toxoplasmózy u prasat představuje konzumace nedostatečně tepelně opracovaného vepřového masa zdravotní riziko. V České republice stále chybí ucelená data o výskytu T. gondii u prasat a dalších hospodářských zvířat. Cílem této studie bylo zjistit pomocí sérologické diagnostiky a specifické qPCR výskyt T. gondii u prasat domácích (n = 198) a prasat divokých (n = 396) chovaných v různých produkčních systémech. Výskyt T. gondii byl prokázán v domácích (27,6 %), ekologických (18,8 %) i konvenčních (3,3 %) chovech prasat i u prasat divokých (15,4 %). Molekulární detekce genotypu II naznačuje, že v České republice cirkuluje pouze jeden klonální typ T. gondii. Z výsledků studie je patrný četnější výskyt T. gondii v ekologických a domácích chovech prasat, ve kterých jsou zvířata chována v úzkém kontaktu s vnějším prostředím. Konzumace vepřového masa a masa divokých prasat představuje riziko infekce toxoplasmózou pro člověka, zejména při nedodržení správných hygienických a stravovacích návyků.
Related projects:

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info