Měrné jednotky, které používáme k hodnocení energetického metabolismu
KALORIE (cal) jednotka tepelné energie
Množství energie zvyšující teplotu 1 g vody z 15 na 16st. C.
- Kilokalorie = kcal = 1000 cal = 4,18 kJ
- Joul = J = 0,239 cal
- Kilojoul = kJ = 1000 J
Aktuální energetický výdej organismu lze stanovit např. pomocí KALORIMETRIE:
Přímá kalorimetrie
Je založena na skutečnosti, že určitá část energie organismu se při biotransformacích mění na teplo. Změření tepelné energie, vydané organismem do okolí, pak přímo vypovídá o aktuální energetické spotřebně organismu. Tato metoda je technicky náročná v praxi se příliš nevyužívá. (kalorimetr - nádoba obložená vodou uvnitř tepelně izolovaného pláště. Změna teploty vody = uvolněná energie)
Nepřímá kalorimetrie
V praxi se více užívá měření metodou nepřímé kalorimetrie, kdy je spotřeba nutričních substrátů vypočítána ze spotřeby kyslíku (objem O2) a výdeje oxidu uhličitého (objem CO2). Oba plyny jsou vhodné k výpočtu vzhledem k tomu, že spotřeba kyslíku a výdej oxidu uhličitého závisí kvantitativně na utilizaci nutričních substrátů. Znalost spotřebovaného kyslíku a vyprodukovaného oxidu uhličitého nám přímo určí spotřebovanou energii.
Souvislost s nepřímou kalorimetrií mají termíny fyziologická spalná hodnota, respirační kvocient a energetický ekvivalent.
Fyziologická spalná hodnota
Vyjadřuje kolik energie se uvolní ze substrátu při jeho utilizaci za přítomnosti kyslíku v organismu. Sacharidy a lipidy se odbourávají úplně až na kyslík a oxid uhličitý (fyziologická spalná hodnota je rovna fyzikálnímu spalnému teplu), v případě proteinů neproběhne úplné odbourání (fyziologická spalná hodnota je nižší ve srovnání s fyzikálním spalným teplem) a proto je výsledná hodnota proteinů nižší.
Energetická hodnota živin: energie uvolněná oxidací (rozštěpením) 1 g živin
- Sacharidy → 17,2 kJ/g
- Lipidy → 38,9 kJ/g
- Proteiny → 17,2 kJ/g
Energetický ekvivalent (EE)
je množství energie, kterou je organismus schopen využít při spotřebě 1 litru kyslíku. Uvolněná energie je u různých živin různá. Pro sacharidy platí 21,1 kJ, pro lipidy 19 kJ a pro proteiny 18,0 kJ. Při smíšené stravě (60 %-S / 25 %-T / 15 %-B) je energetický ekvivalent 20,1 kJ (4,82 kcal). Někdy také označovaný střední energetický ekvivalent kyslíku.
Respirační kvocient (RQ)
Při oxidaci energetických substrátů (B,T,S) se spotřebovává kyslík a vylučuje oxid uhličitý. Informaci o tom, jaké substráty jsou aktuálně metabolizovány, umožňuje stanovení respiračního kvocientu (RQ) nepřímou kalorimetrií. Jedná se o bezrozměrné číslo a udává poměr mezi objemem vyprodukovaného CO2 a objemem spotřebovaného O2. Určení RQ při spalování proteinů v těle je složitější, protože při metabolismu bílkovin nevzniká pouze oxid uhličitý a voda, ale i nebílkovinný dusík. Respirační kvocient se liší v různých podmínkách. Při intenzivní námaze RQ stoupá, protože kyselina mléčná, která vzniká při intenzivní námaze, se mění na CO2 a ten je ve zvýšené míře vydechován. Při acidóze RQ stoupá a při alkalóze klesá.
RESPIRAČNÍ KVOCIENT (RQ) - příklad pro utilizaci S a T
Sacharidy (glukóza)
C6H12O6 + 6O2 = 6CO2 + 6H20
RQ = 6/6 = 1,00
Tuky (tripalmitin)
2 C51H96O6 + 145 O2 = 102 CO2 + 98 H2O
RQ = 102/145 = 0,703 (obecně 0,70)
- RQ celkem = 0,82 (pro smíšenou stravu)
- RQ sacharidů = 1,00
- RQ tuků = 0,70
- RQ proteinů = 0,82 (složitý výpočet)
Složky energetického výdeje
Celkový denní energetický výdej člověka můžeme rozdělit mezi 3 základní procesy. Bazální metabolismus , pracovní metabolismus a dietou indukovanou termogenezi. Bazální metabolismus, někdy zaměňovaný s klidovým metabolismem, je energie nutná ke krytí elementárních tělesných pochodů lidského těla za klidových podmínek. Podílí se 60 % na celkovém energetickém výdeji. Pracovní metabolismus je velmi variabilní složkou a závisí na individuální pohybové aktivitě jedince.
Dietou indukovaná termogeneze (termický vliv stravy) představuje navýšení klidového energetického výdeje v období po přijetí stravy (postprandiální období). Jde o nejméně proměnlivou součást celkové denní energetické potřeby podílející se 5-15 % na energetickém výdeji člověka.
Energetická potřeba člověka je určena především uvedenými třemi složkami. Dále ji modifikují proměnné jako je věk, pohlaví, hmotnost, složení těla, výška a další. Termický vliv stravy můžeme vyjádřit v %, kJ.min-1, VO2 (ml.min-1), kcal.kg-1min-1 a stanovuje se typicky metodou nepřímé kalorimetrie.
Termický vliv stravy (jídla) představuje charakteristické navýšení energetického výdeje nad hodnotu klidového energetického výdeje, které má původ v příjmu potravy v průběhu dne. Je to rozdíl mezi energetickým výdejem v postabsorpčním stavu a v postprandiální stavu.
Nejčastěji používaným ekvivalentním výrazem je dietou indukovaná termogeneze, nebo postprandiální termogeneze. Dietou indukovaný zvýšený energetický výdej je časově vymezené postprandiální období související např. s procesem trávení, peristaltikou, absorpcí, transportem, syntézou trávicích enzymů, ukládání živin a jejich metabolismem u daného konkrétního jídla.
Energie nutná k výše uvedeným procesům je získávána hydrolýzou základního zdroje energie-ATP. Tímto způsobem je kryta intestinální absorpce a iniciální metabolické kroky zpracování a asimilace všech nutrientů.
Následující obrázek zobrazuje možné aspekty (fyziologické, metodologické, laboratorní) studia termického vlivu stravy.