Jsou definovány ve Vyhlášce č. 54/2004 Sb. O potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití.
Odlišují se od potravin pro běžnou spotřebu svým složením nebo zvláštním výrobním postupem.
Potraviny pro zvláštní účely jsou určeny pro osoby, jejichž trávicí systém a látkové výměna je narušená nebo se nacházejí ve zvláštním fyziologickém stavu a mohou mít výhody z řízené spotřeby určitých látek v potravinách. Nebo jsou určeny pro zdravé kojence a děti.
Potraviny pro zvláštní účely se dělí na kategorie:
- potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a výživu malých dětí
- potraviny pro obilnou a ostatní výživu jinou než obilnou určenou pro výživu kojenců a malých dětí
- potraviny pro nízkoenergetickou výživu určené ke snižování tělesné hmotnosti (tzv. potraviny pro redukční diety)
- potraviny pro zvláštní lékařské účely
- potraviny bez fenylalaninu
- potraviny bezlepkové
- potraviny určené pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů (diabetiky)
- potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové
- potraviny s nízkým obsahem bílkovin
- potraviny s nízkým a velmi nízkým obsahem sodíku nebo bez sodíku
- potraviny určené pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu
Na potravinách musí být označeny:
- zvláštnosti kvalitativního a kvantitativního složení nebo speciální výrobní procesu
- nutričním informace v jednotkách
- předepsaný způsob přípravy, je-li požadován
- původ bílkoviny (nebo hydrolyzátu bílkovin)
- způsob uchování a době spotřeby po otevření obalu, je-li to vyžadováno (ne jednoporcované)
- kategorii nebo bližší specifikaci
- zvláštní nutriční vlastnosti
- specifické informace u jednotlivých kategorií těchto potravin
Potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu a výživu malých dětí:
- počáteční kojenecká výživa
- pokračovací kojenecká výživa
- zvláštní druhy kojenecké výživy
Potraviny pro obilnou a ostatní výživu jinou než obilnou pro výživu:
- příkrmy
- obilné – kaše, suchary a sušenky
- ovocné – výživa, přesnídávky, pyré, dezert
Na potravině musí být označeno, zda potravina obsahuje lepek a věk dětí, kterým je určen.
Potraviny pro nízkoenergetickou výživu určené ke snižování tělesné hmotnosti:
- doporučeny jako úplná náhrada celodenní stravy
- určeno jako náhrada jednoho či více hlavních jídel v rámci celodenní stravy
Na potravině nesmí být uvedena informace o rychlosti nebo úbytku hmotnosti, o schopnosti potraviny snížit pocit hladu, nebo o schopnosti potraviny zvýšit pocit sytosti.
Dietní potraviny pro zvláštní lékařské účely:
- potraviny podávané pod lékařským dohledem nebo na základě doporučení osoby kvalifikované pro oblast výživy lidí, farmacie anebo péče o matku a dítě
- určeny pro osoby, u kterých nelze dosáhnout úpravy stravy běžnými prostředky
- určeny pro pacienty s omezenou, poškozenou nebo narušenou schopností požívat, trávit, absorbovat, metabolizovat nebo vylučovat běžné potraviny
Potraviny bez fenylalaninu:
Pro osoby trpící fenylketonurií. Označena PKU.
- obsah fenylalaninu v potravině je maximálně 20 mg ve 100 ml/100 g ve stavu určenému ke spotřebě
- potraviny jsou vyrobené ze surovin přirozeně neobsahujících fenylalanin, u surovin obsahujících fenylalanin je použitý zvláštní technologický postup
Potraviny bezlepkové:
- potraviny přirozeně bezlepkové - neobsahují žádné složky pšenice (všech druhů), ječmene, ovsa, žita - povolená je hodnota gliadinu maximálně 1 mg/100 g sušiny
- potraviny obsahující složky „lepkových“ obilovin - povolený je obsah gliadinu do 10 mg/100 g sušiny
- nápoje jsou bezlepkové v případě, obsahují-li maximálně 10 mg gliadinu ve 100 ml nápoje
Potraviny určené pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů:
V současné době se již neoznačují DIA. Jsou určeny zejména pro osoby s onemocněním diabetes mellitus.
- pouze označení „vhodné pro diabetiky v rámci stanoveného dietního režimu" nebo jen „vhodné pro diabetiky“
Potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo potraviny bezlaktózové:
Potraviny určeny pro osoby s alergií, s poruchami přeměny látkové, laktózovou intolerancí.
- nízký obsah laktózy - maximálně 1 g laktózy ve 100 g/100 ml ve stavu určené ke spotřebě
- bezlaktózové - maximálně 10 mg laktózy ve 100 g/100 ml ve stavu určené ke spotřebě, přítomnost volné galaktózy je vyloučena
Potraviny s nízkým obsahem bílkovin:
Potraviny určeny pro osoby s alergií, s poruchami přeměny látkové, nebo poruchou některých orgánů.
- obsahují maximálně 2 g bílkovin na 1000 kJ energetické hodnoty potraviny
- obsah bílkovin je vždy na potravině označen
Potraviny s nízkým a velmi nízkým obsahem sodíku nebo bez sodíku:
Potraviny jsou označeny jako:
- s nízkým obsahem - 120 mg ve 100 g/ml
- s velmi nízkým - 40 mg ve 100 g/ml
- bez sodíku - 5 mg ve 100 g/ml
Potraviny určené pro sportovce a pro osoby při zvýšeném tělesném výkonu:
Jsou určeny zejména pro sportovce:
Potraviny, které zajišťují vyšší příjem:
- energie (sacharidů, tuků) a nutrientů zvyšujících využití energetických zdrojů (vitamin B1, karnitin, chrom)
- bílkovin, peptidů a aminokyselin
- nápoje, zejména iontové, s cílem náhrady nebo doplnění minerálních látek