MČR dospělých: Stříbrná medaile pro Adama

Přesně před týdnem se v Karviné uskutečnilo mistrovství republiky dospělých, vrchol tuzemské badmintonové sezóny. Turnaje se zúčastnilo hned sedm hráčů FSpS MU - Jakub Mazúr, Adama Mendrek, Stanislav Kohoutek, Vojtěch Šelong, Michal Světnička, David Pokorný Monika Světničková.

Každý z oněch sedmi hráčů měl před turnajem odlišné cíle. Adam Mendrek chtěl konečně medaili z mužské dvouhry, Standa Kohoutek Michalem Světničkou obhajovali zlatou placku ze čtyřhry, Vojta Šelong zase bronzovou v mixu. To byla hlavní želízka v ohni, všichni hráči v jiných disciplínách chtěli spíše překvapit.

David Pokorný nastoupil ve dvou disciplínách, a to ve dvouhře a mixu. Ve smíšené čtyřhře nestačil v prvním kole na pár Kočí/Klusoňová ve dvou setech. Nástrahy prvního kola se mu bohužel nepodařilo překonat ani ve dvouhře, když ve vyrovnaném zápase prohrál s juniorským reprezentantem Ondřejem Králem. To, co se nepovedlo Davidovi se podařilo Kubovi Mazúrovi v deblu, tedy v jediné jeho disciplíně. Kuba nastoupil v prvním kole s Václavem Benbenkem z Orlové proti zkušenému duu Jan Segeč/Josef Kočí a navzdory otevřeným předpokladům o favoritovi zápasu svým soupeřům nedali šanci a postoupili mezi nejlepších 16 párů. V osmifinále však narazili na úřadující mistry oblékajíc brněnské uniformy Kohoutek/Světnička, což byla překážka, kterou se jim nepodařilo porazit.

Standa Michal byli tedy v nejlepší osmičce turnaje, kde je však čekala velmi nepříjemná dvojice Janáček/Beran z Krumlova. Brněnské duo je sice nejlepší deblový pár minulého mistrovství, v letošní sezóně však marně hledá ztracenou formu. Tu nakonec nenašli ani v zápase s jihočeským párem a s pozdějšími finalisty prohráli 15:21 ve třetím setu. Standa nastoupil překvapivě i do smíšené čtyřhry, a to se Zuzanou Pavelkovou. Staronový pár nakonec dokázal postoupit až mezi nejlepší osmičku, kde však nestačil na dvojici Hošek/Křížková.

Mezi osm nejlepších párů ve smíšené čtyřhře se nakonec dostal i Vojtěch Šelong. Ten se na poslední chvíli musel vyrovnat s nahrazením spoluhráčky, o chvíli později zase s velmi těžkým soupeřem v první kole, kterým byl několikanásobný mistr republiky Pavel Drančák a Michaela Fuchsová. Těžkého soupeře s provizorní partnerkou Bertou Ausbergerovou nakonec ve dvou setech porazili, v dalším kole však narazili na nejlepší mixový pár posledních sedmi let Bitman/Bášová a po dvou setech jejich cesta pavoukem skončila. Vojta nastoupil samozřejmě i v singlu. Zde v druhém kole po špatném výkonu prohrál jasně s Maxmiliánem Korenym.

Stejně jako Vojta, dvouhru a mix si zahrála také Monika Světničková. Ta si zahrála v obou disciplínách shodně dva zápasy – ve smíšené čtyřhře s Michalem Hubáčkem vyhráli první kolo, ve druhém však nestačili na silný pár Florián/Černá. Stopku ve druhém kole dostala Monika také ve dvouhře, kde nestačila na Magdalenu Lajdovou. Monika si přece jen z Karviné jednu cenu odvezla, a to cenu pro nejlepší juniorku uplynulého roku 2015! Monice moc gratulujeme.

To, co se nepovedlo šesti členům brněnské posádky v Karviné, povedlo se tomu poslednímu. Adam Mendrek do turnaje nastupoval v pozici nasazeného hráče první osmičky. Adam si podle očekávání v prvních dvou kolech poradil jak s Ondřejem Klimešem v prvním kole, tak s Petrem Beranem v kole druhém. Ve čtvrtfinále na Adama čekal nasazený hráč číslo 4, náš bývalý hráč Jarolím Vícen. Adam cítil velkou možnost konečně postoupit mezi nejlepší čtyřku a pořádně ji chytnul za pačesy, když slovenského reprezentanta porazil ve dvou setech 21:17 a 21:11.

V semifinále na Adama čekal pořádný oříšek v podobě papírově největšího adepta na titul – Milana Ludíka. Adam do zápasu nastupoval jakou outsider, Ludík však v minulých zápasech na turnaji nehrál v nijak oslnivé formě a naše singlová jednička cítila svou šanci. V prvním setu Adam tahal za kratší konec a v koncovce prohrál 21:19. V druhé části však převzal otěže zápasu a do konce zápasu je již nepustil, když druhý i třetí set vyhrál poměrem 21:14 a postoupil do finále. V tom se mu postavil nejlepší hráč historie českého badmintonu – Petr Koukal. Adam s Petrem v první sadě držel krok a nakonec první sadu vyhrál 21:18. Koukal si v přestávce vyměnil tričko a zdá se, že udělal správnou věc. Následující set vyhrál bezpečně 21:11 a stejným výsledkem skončil i set třetí. Adam si tak nakonec z Karviné přivezl stříbrnou medaili – skvělý úspěch!

Stříbrný Adam Mendrek (foto Ladislav Káňa)

Stříbrný Adam Mendrek (foto Ladislav Káňa)

Adamovi a Monice k medaili a ocenění moc gratulujeme a přejeme do budoucna mnoho dalších takových úspěchů. Jménem hráčů také děkujeme organizátorům za povedený turnaj. Kompletní výsledky z turnaje můžete vidět ZDE.

 

vojta