2. kolo Extraligy: FSpS MU zůstává na čele tabulky!

ed víkendem čekal na hráče brněnského týmu FSpS MU nelehký úkol – uhájit první pozici v extraligové tabulce i po utkáních s nebezpečnou Plzní a nabušenými mistry z Benátek. Že to nebude nic lehkého jsme mohli vidět jak v sobotu na domácí půdě v Bohunicích, tak v nehostinné benátecké hale, kam brněnský tým odcestoval v neděli. Obě utkání jsme však zvládli a v průběžné tabulce jsme udrželi první pozici!

V sobotním utkání proti týmu USK Plzeň se domácí mužstvo muselo obejít bez své největší hvězdy – Adama Cwaliny, který se vracel z turnaje v Irsku, kde v deblu získal stříbrnou medaili. S Adamem v sestavě by bylo Brno jasným favoritem, bez polského reprezentanta však bylo vše otevřené. Plzeň také nepřijela v kompletní sestavě, když źápadočeský tým přijel pouze s jednou hráčkou, a tak Brno vedlo 1:0 na zápasy ještě před začátkem utkání.

Slušná divácká podpora poté na začátku shlédla dva vyrovnanější duely – ve smíšené čtyřhře nakonec Standa Kohoutek Kamila Augustyn nestačili na mladý pár Hubáček-Kolářová, kteří tak srovnali skóre na 1:1. Toto skóre však dlouho nevydrželo, když chvíli po skončení smíšené čtyřhry získali druhý bod pro Brno Adam Mendrek a Vojta Šelong, kteří ve dvou vyrovnaných sadách přehráli dvojici Louda Jiří-Wasiluk. Následující dva zápasy se znovu rozdělili na body do obou táborů, když v první čtyřhře mužů nestačila domácí dvojice Kohoutek-Světnička na juniorské reprezentanty Hubáčka Jana Loudu. Vše napravila bývalá olympionička Kamila Augustyn, která vyhrála i svůj druhý zápas, tentokráte ve dvouhře s Lucií Kolářovou. Na řadu tak přišly pánské dvouhry, když potřebné dva body pro domácí zajistili Adam Mendrek Vojta Šelong, když oba své soupeře porazili na dva sety. Na konečné skóre 5:3 z pohledu domácích ještě v závěru upravoval v souboji týmových trojek junior Jan Louda, který porazil Michala Světničku. Sobotní nepříjemný duel tak brněnští hráči zvládli a plzeňský tým odjel domů s porážkou 5:3.

DSC07059

Věrná hrstka diváků sleduje zápas Michala Světničky a Standy Kohoutka.

Po úspěšném sobotním utkání se hráči FSpS MU v neděli ráno přesunuli do Benátek nad Jizerou, kde vyzvali úřadující mistry, místní Deltacar. Utkání Brna s Benátkami byl zároveň souboj o první místo v tabulce, a také repríza finále z posledního ročníku Extraligy, kdy benátecký tým zvítězil 5:3 na zápasy. V sestavě Brna se, na rozdíl od sobotního duelu s Plzní, znovu objevil Adam Cwalina, který zvládl složitý přesun z Irska. Benátky byly však i přesto favoritem, i když se musely obejít bez Jaro Vícena, bývalého hráče Brna. 

Vedení FSpS udělalo v sestavě dvě změny - Vojta Šelong se z druhého deblu přesunul do prvního k Standovi Kohoutkovi, Adama Mendreka doplnil Adam Cwalina, který zároveň v mixu nahradil Standu Kohoutka, který se představil ve třetí dvouhře.

Benátky se tradičně mohou spoléhat na nejlepší hráčku extraligy – Ukrajinku Mariu Ulitinu, která svou sílu ukázala jak v singlu, když přehrála Moniku Světničkovou, tak v deblu, když s Denisou Šikalovou porazily brněnské duo Augustyn-Světničková. Co se nepodařilo v dámské čtyřhře, to se podařilo ve všech zbývajících párových disciplínách. V deblu vyhrála jak dvojice Šelong-Kohoutek, tak duo Adam Cwalina-Adam Mendrek. V bod pro FSpS MU se proměnila také smíšená čtyřhra, a to díky dvojici Cwalina-Augustyn. V utkání týmových singlových trojek došlo k malému překvapení, když domácí mladá naděje Cristias Savin porazil hrajícího kapitána Standu Kohoutka 2:0 na sety. Naopak podle očekávání si počínala polská hvězda Adrian Dziolko, která v souboji týmových jedniček ve dvou setech porazila Adama Mendreka. Brno tak prohrávalo 4:3 na zápasy, a bylo tak velmi blízko prohře. Zásadně proti byl však Vojta Šelong, který nakonec ve třech setech porazil reprezentanta Lukáše Zevla. Utkání tak skončilo 4:4 na zápasy, a na řadu tak přišel nadstavený zápas – novinka v letošním ročníku nejvyšší soutěže.

Oba týmy se dohodly na odehrání mužské dvouhry, do které v dresu Brna nastoupil deblový specialista Adam Cwalina, který se k úsměvu všech hráčů do této disciplíny příliš nehrnul. Adam je však týmový hráč, což také v zápase proti Petru Jelínkovi také ukázal. Adam těžil ze své lepší fyzické připravenosti a v náročném zápase nakonec Jelínka porazil ve třech setech. Hráči FSpS MU tak dokázali to, o čem přemýšleli jen největší optimisté – porazili favority soutěže, Benátky nad Jizerou 5:4 na zápasy. Celý mančaft podal skvělý, týmový výkon a zaslouženě zůstává na špici exraligové tabulky, o bod právě před Benátkami.

Vítězný tým FSpS MU Brno.

em hráčům děkujeme za předvedené výkony a nasazení, fanouškům za bezmeznou podporu. Další kolo odehrajeme 19. a 20. prosince v Dobrušce a v Brně, kde v neděli přivítáme tým BaC Kladno!

Výsledky všech utkání najdete ZDE.